top of page

Jak odvodnit organismus přírodní cestou?

Zdroj: Kneipp


Pravděpodobně jste už slyšeli o tom, že lidské tělo sestává z přibližně 70 % z vody, takže správně tušíte, že pití dostatečného množství tekutin je pro vaše zdraví nezbytné. Co když ale organismus přebytečnou vodu zadržuje? Nepříjemné příznaky můžete jen těžko ignorovat, řešení problému je ale přitom na dosah.

 

Lidské tělo používá k regulaci hladiny vody složitý systém. Svou roli zde hrají hormonální faktory, kardiovaskulární systém, močový systém, játra a ledviny. Pokud se však vyskytne problém s některou z těchto částí, tělo nemusí být schopno vyloučit tekutiny tak, jak by mělo. Výsledkem je zavodnění – přebytečné hromadění vody v tkáních a mezibuněčných prostorech organismu, které podle aktuálních studií trápí až 47 % mužů a 71 % žen.

 

Příznaky zavodnění

Nejčastější známkou nadměrného zadržování vody jsou otoky vyskytující se v oblasti nohou, kotníků a rukou. Zpozorovat je můžete nejen pohledem, ale i pocitem těžkých končetin nebo tím, že vás v odpoledních hodinách začnou škrtit ponožky či prstýnky. Kromě otoků se velmi často dostavuje také přibývání na váze, problémy se shazováním kil nebo celulitida přetrvávající i přes pravidelný pohyb a zdravé stravování. V neposlední řadě se u vás zavodnění může projevit také nadměrným pocením, bolestmi hlavy či nevysvětlitelnou únavou, která do značné míry ovlivňuje vaše každodenní fungování.  


Zdroj: Pixabay 


Proč tělo zadržuje vodu?

Zavodnění organismu může být ovlivněno různými faktory, z nichž některé můžete vlastním přispěním zvrátit. Velkou roli hraje nezdravý životní styl v čele s nedostatečným pitným režimem a stravou s vysokým obsahem soli, jednoduchých cukrů, konzervantů a průmyslově zpracovaných potravin, které přispívají ke vzniku nerovnováhy v těle.

 

Problémem se stává také nedostatečný pohyb. Sedavé zaměstnání nebo celodenní stání nepodporuje tělo v efektivní cirkulaci krve, v důsledku čehož pak vznikají nepříjemné otoky a pocit těžkých nohou. Při fyzické aktivitě navíc dochází také k přerozdělení tekutin a rozpohybování lymfy.

 

Mezi faktory, které silou vůle jen tak neovlivníte, jsou hormonální změny v průběhu těhotenství, menstruace a menopauzy, užívání konkrétních léků, ale i závažnější zdravotní stavy, jako je hypertenze nebo onemocnění ledvin. Při náhlém nástupu příznaků je proto důležité neprodleně navštívit svého praktického lékaře.

 

Jak se vypořádat se zadržováním tekutin?

Pro rychlé odvodnění organismu je klíčové dodržovat vyváženou stravu bohatou na ovoce a zeleninu, omezit příjem soli a potravin s vysokým obsahem sodíku, pravidelně pít dostatek vody a vyhýbat se nadměrné konzumaci kofeinu a alkoholu. Důležitý je také pravidelný pohyb, který urychluje metabolismus a podporuje lymfatickou drenáž, a zařazení potravin bohatých na hořčík a draslík a specifických bylinek.

 

Přírodní řešení zavodnění

Mezi nejsilnější byliny pro odvodnění patří petržel, jalovec a kopřiva, které pro podporu zdravého organismu využíval již samotný Sebastian Kneipp. Jejich kombinace zajišťuje normální funkci ledvin, očistu jater a žlučníku, ale také minimalizaci otoků a přísun velkého množství vitamínů a minerálů prospěšných pro celé tělo. Tuto magickou trojici zkombinovala značka Kneipp s hořčíkem a biotinem, látkami, jež napomáhají celkovému procesu odvodňování a podporují zdravý životní styl.  

 

Odvodňovací kúra od Kneipp přináší jednoduché a šetrné řešení pro všechny, kdo touží po rychlé úlevě od nepříjemných obtíží. Vybrat si můžete mezi tobolkami či šumivými tabletami s osvěžující ananasovou příchutí, nebo oba doplňky stravy zkombinovat a dosáhnout tak výsledků ještě rychleji.




 3 bylinky na odvodnění, 60 tob., 249 Kč

Šumivé tablety, 20 tob., 149 Kč

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page