top of page

Kvalitní kabelka nemusí být jen z pravé kůže




Už dávno neplatí, že kvalitní kabelka musí kožená. Světem vládne trend udržitelnosti a ekologie zaujímá v našich životech stále větší místo. A proč bychom se měli zajímat o alternativy živočišných produktů nejen v našem jídelníčku ale i v módě? Pojďte se s námi zamyslet nad pár důvody.


Je bez krutosti

Hlavním cílem veganské módy je zastavit využívání a v některých případech až týrání zvířat způsobené módním průmyslem. Kůže, kterou používáme, pochází z prasat, krav nebo dokonce aligátorů. Zvířecí kožešina pochází také ze srsti bobrů, kojotů, jehňat, králíků a lišek. Cílem veganských módních značek je zbavit se týrání zvířat tím, že nabízí plnohodnotné alternativy těchto materiálů. To je pro začátek dost pádný argument.


Je ekologická a udržitelná

Jelikož je módní průmysl největší spotřební průmysl na světě, hraje móda zásadní roli při ochraně naší planety. Pokud se zaměříme na látky a materiály, které naši planetu zatěžují méně, většina z nich pochází z přírodních rostlinných vláken. Tyto materiály jsou ekologické, stoprocentně organické a udržitelné. Stejně tak je to u materiálů, které nahrazují kůži, jako je například ananasová kůže (pinatex) či houbová kůže.



Je cenově dostupná

Chtěli byste přejít na tyto alternativní materiály, ale obáváte se ceny? V tomto vám zcela rozumíme! Někdy může být veganské módní oblečení dražší než kousky z fast fashion. Na druhou stranu se jedná o kvalitní přírodní materiály, které vydrží mnohem déle než rychlá móda. Ne nadarmo se říká: „Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci.“


Je trendy

Vzhledem k tomu, že trend veganské módy je stále populárnější, začínají se objevovat stylové veganské produkty, jako je veganské oblečení či obuv a mnoho slavných značek vytváří exkluzivní řady veganské módy podle nejnovějších trendů a stylů.



Z čeho se vyrábí kvalitní kabelky z „nekůže“?

Veganská kůže je alternativa klasické živočišné kůže, u které nejsou v rámci výroby použity žádné živočišné složky. Pokud se jedná o kvalitní veganskou kůži, koženým výrobkům se dokáže vyrovnat. Nejde však jen o to, že výrobky jsou neživočišného původu, ale jsou vyrobeny za férových podmínek a s ohledem na životní prostředí.

Jedná se například o PVC (polyvinylchlorid), PU (polyuretan ), kombinaci PU a PA (polyamid), ananasovou kůži, kaktusovou kůži, kůži z hub, korku, palem, kombuchi, atd.

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page