top of page

Květnové sezónní superpotraviny: Co jíst pro více energie?

První voňavé jahody jsou symbolem jara. (foto BeFunky)
První voňavé jahody jsou symbolem jara. (foto BeFunky)

Jaro je už v plném proudu, stromy se halí do svěží zeleně a ve vzduchu je cítit nová energie, ale co když místo radostného jarního vzepětí cítíte jen únavu a roztěkanost? Podívejte se na to, co jíte, a dopřejte svému tělu energii, co ho opravdu povzbudí.


Květen je kouzelný měsíc, kdy se příroda probouzí do barev, a s ní se trhy a zahrádky plní čerstvými ingrediencemi. Nejde jen o zeleninu a ovoce, které znovu voní a chutná tak, jak si pamatujeme z dětství. Jde o sílu, která se v těchto sezónních potravinách skrývá a o energii, kterou nám nabízejí.


Zelené listy plné síly

V květnu má zelená chuť i vůni. Baby špenát, jemný polníček a křupavá řeřicha nejsou jen zdravé přílohy, ale malé přírodní zázraky plné živin, které obsahují vitaminy podporující koncentraci. Zkuste si ráno místo obvyklé snídaně připravit smoothie, které vás nejen nasytí, ale i probudí. Banán, jablko, hrst špenátu a pár kapek citronu vytvoří jemnou, zároveň svěží chuť. Vydatnější sezonní variantou je pečená řepa, trochu kozího sýra a hrst zelených listů mírně zakápnuté olivovým olejem a citronem. Vytvoříte tak jídlo, které potěší tělo i duši.


Chuť dětství ukrytá v jahodách

Květen bez jahod by byl jako jaro bez slunce. Ty první, voňavé a sladké, v sobě nesou vzpomínku na dětství a zároveň obrovskou dávku vitaminu C, jenž pomáhá pokožce zvládnout první silnější paprsky slunce. Zkuste je přidat do salátu spolu s čerstvou mozzarellou a lístky máty. Balzamikový ocet zvýrazní jejich chuť a z obyčejného oběda udělá nečekaný zážitek. Taková kombinace je lehká, svěží a ideální pro dny, kdy potřebujete jemně dobít energii, aniž by vás přepadl pocit těžkosti.

Ve spojení s tvarohem, jarní cibulkou a plátkem čerstvého chleba vytvoří ředkvičky jednoduchou, ale výživnou svačinu. (foto BeFunky)
Ve spojení s tvarohem, jarní cibulkou a plátkem čerstvého chleba vytvoří ředkvičky jednoduchou, ale výživnou svačinu. (foto BeFunky)

A co ředkvičky? Často je přehlížíme, ale právě teď jsou v nejlepší kondici. Křupou, příjemně štípou na jazyku, osvěží a pročistí tělo. Obsahují látky, které podporují činnost jater a ledvin a vy se po nich budete cítit lehčeji a volněji.


Křehký symbol jara

Chřest je lehce nasládlý a své místo na stole si rozhodně zaslouží. Ať už sáhnete po zeleném, bílém nebo fialovém, každý druh přináší spoustu vlákniny, antioxidantů a minerálů, které podpoří vaše trávení i imunitu. Jeho sezóna je krátká, o to vzácnější je každý křehký výhonek. Zkuste ho zlehka opéct na pánvi s kapkou olivového oleje, přidat hoblinky parmazánu a pár kapek citronu. Získáte jednoduchý pokrm, jenž chutná jako jaro samo. A když ho přidáte do rizota nebo na topinku s vejcem, zjistíte, že i obyčejný oběd se může proměnit v malý gurmánský zážitek.


Bylinky jako vůně života

Nenápadné, ale nesmírně silné bylinky jako pažitka, kopr, libeček nebo máta nejsou jen zeleným doplňkem pokrmu, ale každý jejich lístek nese vůni a chuť, která oživí i to nejobyčejnější jídlo. Zkuste je přidat do jogurtového dipu, do polévky nebo na kousek chleba s máslem. Pokud máte zahrádku nebo alespoň květináč na okně, vypěstujte si je sami a sledujte, jak každým dnem rostou. Tento malý každodenní rituál vám připomene, že i drobné věci mohou mít hluboký význam.

Čerstvé bylinky se při vaření neztratí. (foto Tina Dawson, Unsplash)
Čerstvé bylinky se při vaření neztratí. (foto Tina Dawson, Unsplash)

Jídlo jako chvilka pro sebe

V květnu máme šanci znovu objevit radost z jídla, a nemusí to být nic složitého ani dokonalého. Stačí vnímat, co máte na talíři. Dát si chvilku klidu, sednout si a vychutnat každé sousto. A právě v tom je ta skutečná energie: není to kofein nebo rychlé cukry, ale jídlo, které je připravené s péčí a sezónní moudrostí přírody.


Dejte šanci tomu, co roste právě teď. Nejen proto, že je to zdravé, ale protože je to chutné a nabité energií. A i když to možná začne jedním salátem, může to změnit celý váš den.

 

Comments


© 2022 Dedicated CZ s.r.o

bottom of page